Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie

Geografisch pakket Watervliet

Beschrijving

De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie te Sint-Laureins (Watervliet) is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van de pastorie van Sint-Laureins (Watervliet) als volgt: "Als laat-18de-eeuwse pastorie opgericht in een reeds classicistische aandoende late rococostijl met middenrisaliet met fronton en oculus en segmentbogige hardstenen poortomlijsting met rococomotief."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000782, Dorpskom Sint-Laureins (Watervliet) (H. van den Bossche, 1986).

Waarden

De pastorie van Sint-Laureins (Watervliet) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

Stee 5 (Sint-Laureins)
Imposant laatclassicistisch herenhuis, gebouwd op de plaats van de vroegere pastorie in 1774 onder leiding van de Brugse bouwmeester Emmanuel Van Speybroeck. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder twee parallelle leien zadeldaken en achterliggend tuinperceel. Gemarkeerd middenrisaliet met bekronend driehoekig fronton met ingeschreven oculus en voorafgegaan door een hardstenen bordestrap van vier treden met twee gesmeed ijzeren leuningen.