Windmolen Vinkemolen

Beschermd monument van tot (wijziging)

Houten windmolen de Vinkemolen
definitieve wijzigingsbesluiten: 24-06-2021  ID: 14977

voorlopige wijzigingsbesluiten: 22-12-2020  ID: 14958

Houten windmolen Vinkemolen en houten windmolen Meuleken 't Dal

De Vinkemolen uit Oosterzele werd bij besluit van de secretaris-generaal van 24 januari 1944 beschermd als monument.

De molen werd tussen 2002 en 2003 heropgebouwd in Zwalm. Deze verplaatsing werd gemachtigd op 18 mei 2001 door de gemachtigde ambtenaar van AROHM, afdeling Monumenten en Landschappen, maar de bescherming werd niet gewijzigd en bevatte nog steeds de gegevens van de locatie in Oosterzele.

Daarom werd het oorspronkelijke besluit bij ministerieel besluit van 22 december 2020 voorlopig en bij ministerieel besluit van 24 juni 2021 definitief gewijzigd. De aanpassing van de locatie in het beschermingsbesluit na de verplaatsing was vereist omwille van de rechtszekerheid.

De houten windmolen Vinkemolen is beschermd omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Vinkemolen

Wijlegem (Zwalm)
De Vinkemolen is een laat 17de-eeuwse houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, die in 2002-2003 op zijn huidige plaats maalvaardig werd heropgebouwd.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door