Beschermd monument

Gemeentehuis Sint-Laureins

Beschermd monument van tot heden

ID
11276
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11276

Besluiten

Geografisch pakket Watervliet
definitieve beschermingsbesluiten: 17-10-1986  ID: 2227

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het gemeentehuis van Sint-Laureins is beschermd als monument. Het gebouw deed voor de fusie van Belgische gemeenten in 1977 dienst als gemeentehuis van Watervliet.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van het voormalige gemeentehuis van Watervliet als volgt: "Als gemeentehuis opgetrokken in 1781 in classicistische stijl met een dubbele bordestrap in kalkzandsteen, een arduinen poortomlijsting in classicistische stijl (met waaier in smeedijzerwerk met het wapenschild van de gemeente) en een klokkentorentje met peervormige bekroning en windijzer."

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000782, Dorpskom Sint-Laureins (Watervliet) (H. van den Bossche, 1986).


Waarden

Het voormalige gemeentehuis van Watervliet is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Gemeentehuis Sint-Laureins

Stee 3 (Sint-Laureins)
Vermoedelijk van bij de oprichting van Watervliet in het begin van de 16de eeuw stond het schepenhuis op deze locatie. Twee gevelsteentjes op het bordes vermelden anno 1781, verwijzend naar nieuwbouw of aanpassing van de oudere kern in classicistische stijl. Volgens het kadasterarchief werd het oorspronkelijke vrijstaande gebouw van vijf traveeën circa 1860 uitgebreid met twee zijtraveeën met korfboogpoorten onder zadeldaken.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.