Gloriëtte en deel kasteeldreef

Gloriëtte met deel kasteeldreef

Beschrijving

De gloriëtte en een deel van de kasteeldreef, oorspronkelijk behorende tot het Kasteel de Bueren te Melle, is beschermd als monument.

Waarden

De tot woonhuis vergrootte gloriëtte en deel van de Kasteeldreef is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

Als voorbeeld van een achtzijdige bak- en zandstenen gloriëtte uit het midden van de 18de eeuw, zijnde een typisch bijgebouw van een nog bestaand waardevol kasteel, Kasteel de Bueren en dat in het laatste kwart van de 19de eeuw werd vergroot tot een woonhuis;
Als onderdeel van de oorspronkelijke toegangsdreef naar Kasteel de Bueren vertrekkend naast een gloriëtte van het kasteel.

Gloriëtte

Brusselsesteenweg 428 (Melle)
Tot woonhuis vergrote gloriëtte, oorspronkelijk horend bij het Kasteel de Bueren en ingeplant bij het begin van de platanendreef die leidt naar dit kasteel. Achtzijdige bakstenen gloriëtte uit midden 18de eeuw onder tentvormig mansardedak. Lijstgevels met gepikte plint, geelbepleisterde imitatiehoekkettingen en platte band onder de omlopende daklijst. Links en achter aangebouwd woonhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Platanendreef bij Kasteel de Bueren

Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Kasteeldreef die vanaf de Brusselsesteenweg is aangelegd met opgaande platanen. Het is de lommerrijke toegangsweg tot het kasteel de Bueren. De dreef is onderbroken voor de aanleg van een spoorweg.

Kasteeldomein de Bueren

Brusselsesteenweg 428, Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Waterkasteel omringd door brede vierkante binnengrachten. Aan de achterzijde van het kasteel valt deze walgracht samen met de buitenste omgrachting. Toegangsbrug over de buitenwalgracht met ijzeren brugleuningen tussen overhoekse vierkante hardstenen pijlers met bolbekroning; ijzeren toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers. Waarschijnlijk dateren brug en hek uit de eerste helft van de 19de eeuw. Haast vierkant bak- en zandstenen kasteel van twee bouwlagen, onder leien bedaking, in renaissance- en neorenaissancestijl, vermoedelijk opgericht midden 16de eeuw, licht aangepast in de 18de eeuw en gewijzigd en vergroot eind 19de eeuw. Twee gelijkaardige en symmetrisch opgestelde paviljoenen met koetshuis, paardenstal, personeelswoning en gloriëttes, vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw.