Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Feestlokaal Vooruit met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Feestlokaal Vooruit en omgeving

Het feestlokaal Vooruit is met de omgeving beschermd als stadsgezicht.

In het beschermingsdossier wordt de historische en artistieke waarde van de gevels van de panden gelegen aan de hoek van de Bagattenstraat en de Sint-Pietersnieuwstraat als volgt gemotiveerd: als eclectische, op art nouveau geïnspireerde architectuur uit het begin van de 20ste eeuw, als stadsbeeldbepalend element door de functie als perspectiefsluiter vanaf de lagergelegen Lammerstraat. De motivering van de historische en artistieke waarde van de panden gelegen tussen de Lammerstraat en het feestlokaal Vooruit, alsmede het smalle steegje Parijsberg, klinkt als volgt: als beeldbegeleidende elementen, namelijk bepleisterde 19de-eeuwse lijstgevels, qua karakter aansluitend bij de bebouwing aan de reeds beschermde overzijde van de Lammerstraat.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000711, Feestlokaal Vooruit (VAN DEN BOSSCHE H., 1983).

Waarden

Het feestlokaal Vooruit is met de omgeving beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Bagattenstraat, Lammerstraat, Parijsberg, Sint-Pietersnieuwstraat (Gent)
Het feestlokaal Vooruit is gelegen achter een huizenrij, voornamelijk bestaande uit bepleisterde 19de-eeuwse lijstgevels. De eclectische, op art nouveau geïnspireerde architectuur uit het begin van de 20ste eeuw van de panden gelegen tegenover het feestlokaal Vooruit fungeren als perspectiefsluiter vanaf de lagergelegen Lammerstraat.

Appartementsgebouw ontworpen door Pol Ed. Hoste

Sint-Pietersnieuwstraat 106-114 (Gent)
Flatgebouw van drie traveeën en vijf bouwlagen met mansardedak, volgens opschrift van 1917 en naar ontwerp van architect Pol Ed. Hoste.

Burgerhuis in second empire

Lammerstraat 8 (Gent)
Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met second-empiregevel van 1846.

Feestlokaal Vooruit

Sint-Pietersnieuwstraat 23 (Gent)
Feestlokaal Vooruit, opgetrokken in art-nouveaustijl, in 1911-1914, naar ontwerp van architect Fd. Dierkens. Natuurstenen voorgevel van vijf traveeën en vier bouwlagen. Deels beglaasde bedaking geschraagd door gebogen ijzeren spanten met centraal belvedère. Natuurstenen achtergevel, eveneens in art-nouveaustijl, uitziend op de Schelde.

Herenhuis

Bagattenstraat 174 (Gent)
Brede lijstgevel van acht traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1874.

Hoekhuis

Sint-Pietersnieuwstraat 116, 116A-C (Gent)
Hoekhuis van drie bouwlagen met mansardedak met recente dakkapel boven de twee lijstgevels van drie traveeën elk, uit eind 19de eeuw.

Hoekhuis

Sint-Pietersnieuwstraat 19 (Gent)
Hoekhuis van drie bouwlagen met mansardedak, in totaal voorzien van vier dakkapellen, uit eind 19de eeuw.

Neoclassicistisch appartementsgebouw

Sint-Pietersnieuwstraat 84-94, 84A-C, 94A-C, 92A, 88A, 90A (Gent)
Flatgebouw van vijf traveeën en vier bouwlagen onder mansardedak, voorzien van vijf dakkapellen met een gebogen fronton, van rond 1920. Neoclassicistische lijstgevel van Euvillesteen.

Stadswoning

Lammerstraat 6, 6A-C (Gent)
Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak met dakkapellen, daterend uit het midden van de 19de eeuw.

Stadswoning

Lammerstraat 2 (Gent)
Resterende drie rechtertraveeën van oorspronkelijk een rijhuis van zes traveeën en drie bouwlagen.

Stadswoning

Lammerstraat 10, 10C (Gent)
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, van 1845.

Stadswoning

Lammerstraat 16 (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën en drie en een halve bouwlaag, van 1845, met een bepleisterde lijstgevel.

Stadswoning

Sint-Pietersnieuwstraat 21 (Gent)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, volgens archiefstukken voorheen gedateerd 1714 en met centraal dakvenster boven de tweede bouwlaag, in 1861 aangepast tot een lijstgevel van drie bouwlagen.

Twee stadswoningen

Lammerstraat 12-14 (Gent)