Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dominicanenklooster met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Dominikanenklooster, abdishuis, brouwerij en omgeving

Het Dominicanenklooster met omgeving te Gent, is beschermd als stadsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
“omwille van de historische waarde van de doorgaans 19de-eeuwse herenwoningen aan Hol- en Hoogstraat met bepleisterde lijstgevels en de 18de-eeuwse woning met dito frontgevel op de hoek met de Rasphuisstraat, alsmede de neogotische bakstenen kapel met kerkallures uit het midden van de 19de eeuw gelegen in de Holstraat."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000647, Dominicanenklooster, voormalig abdishuis, voormalige brouwerij en omgeving (S.N., 1981).

Waarden

Het Dominicanenklooster, het voormalig abdishuis en de voormalige brouwerij, met hun omgeving, zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Holstraat, Hoogstraat, Rasphuisstraat (Gent)
Het Dominicanenklooster ligt heden ingeplant in een huizenblok omsloten door Hoogstraat, Holstraat en Rasphuisstraat. De neogotische bakstenen kapel in de Holstraat maakt onderdeel uit van de site. De omgeving wordt gevormd door doorgaans 19de-eeuwse herenhuizen.

Holstraat 2 (Gent)
Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, op gevelsteen gedateerd 1721. Bakstenen lijstgevel verwerkt met zandsteen, voorzien van een hoger opgetrokken middentravee met dakvenster, afgelijnd met voluten en bekroond met een driehoekig fronton.

Holstraat 4 (Gent)
Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen met zadeldak en een bepleisterde en beschilderde lijstgevel, volgens bouwaanvraag van 1845.

Holstraat 6 (Gent)
Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen met zadeldak en een bepleisterde en beschilderde lijstgevel.

Hoogstraat 45, 45A-E (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een ontpleisterde lijstgevel op arduinen plint naar ontwerp van J.J. Souvan van 1863.

Burgerhuizen

Holstraat 10-16 (Gent)
Enkelhuizen van twee en drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken, met bepleisterde en beschilderde lijstgevels met ordonnantie uit tweede helft 19de eeuw.

Dominicanenklooster

Hoogstraat 41 (Gent)
De huidige gebouwen van de voormalige leprozerie, of zogenaamd Rijke Gasthuis later Benedictinessenabdij en vervolgens Dominicanenklooster, klimmen op tot de 16de en 17de eeuw. Kloostergebouwen met galerijen en bovenverdieping in traditionele bak- en zandsteenstijl daterend van 1637-1665, omringen de vierkante binnentuin. De huidige hoofdingang aan de Hoogstraat is een in 1957 aangepast gebouw met gedecapeerde 19de-eeuwse lijstgevel van 1862 naar ontwerp van J.B. Hauman. Tot de site behoort ook een pseudo-basilicale, neogotische kerk in de Holstraat, door Jan Baptiste Van de Cappelle junior. Ten noorden van de site bevindt zich het voormalige abdishuis, uitgewerkt als een beschilderde en verankerde bak- en zandsteenbouw uit het derde kwart van de 17de eeuw, en een brouwerij, opgevat als een zandstenen gebouw met een verankerde trapgevel, vermoedelijk uit de tweede helft van de 16de eeuw.

Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Rasphuisstraat 1-9 (Gent)
Oorspronkelijk eenheidsbebouwing van enkelhuizen met in totaal tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, daterend uit begin 19de eeuw.

Herenhuis

Hoogstraat 39 (Gent)
Breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Voorheen barokhuis van twee bouwlagen met twee getrapte dakvensters en barokke deur, huidige voorgevel grotendeels daterend van 1841 en verhoogd eind 19de eeuw. Bepleisterde achtergevel van twee bouwlagen met behouden verankering.

Herenhuis

Hoogstraat 47 (Gent)
Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak van 1864. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op geprofileerde hardstenen plint.

Herenhuis in neoclassicistische stijl

Hoogstraat 49 (Gent)
Herenhuis met een neoclassicistische bepleisterde lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, uit derde kwart 19de eeuw.

Hoekhuis

Hoogstraat 33-37 (Gent)
Ruim hoekhuis van bak- en zandsteen daterend uit de tweede helft van de 16de eeuw tot eerste helft van de 17de eeuw. Gerestaureerd in 1898, volgens de gevelsteen in de plint onder leiding van P. Eeckhout in 1966. Voorgevel van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met een overkragende bovenbouw. Zijgevel van acht traveeën met gelijkaardige overkraging en rechts een trapgevel van drie traveeën. Op hoekpenant zandstenen nis met een in 1987 gereconstrueerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld door beeldhouwer Gerard Thienpont.

Hoekhuis

Hoogstraat 69 (Gent)
Twee bouwlagen hoog bepleisterd hoekhuis onder zadeldaken, vermoedelijk daterend uit derde kwart 18de eeuw. Voorgevel van vier traveeën met twee hoger opgetrokken middentraveeën, bekroond met driehoekig fronton.

Werkhuis van Liefdadigheid

Hoogstraat 51-55, 53A-C (Gent)
Volgens bouwaanvraag voorheen Werkhuis van Liefdadigheid, eertijds ondergebracht in het voormalige Rijke Gasthuis. Bepleisterde en beschilderde gevelwand van acht traveeën en drie bouwlagen, nummers 51-53 daterend van 1843, nummer 55 naar ontwerp van J.P. Allo van 1835.