Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Domein Ter Walle

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Domein Ter Walle

Beschrijving

Het domein Ter Walle te Zomergem is beschermd als dorpsgezicht. In hetzelfde besluit werden het herenhuis, de walgrachten, het toegangshek en de veldesdoorn ook beschermd als monument.

Domein 'Ter Walle' is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als site van een omgracht vroeger 'huys van plaisance', die zich thans voordoet als een gedeeltelijk omgracht park met centraal ingeplante herenwoning uit de l8de-19de eeuw met oudere kern, waarbij de monumentale bomen ook getuigen van de ouderdom van het domein en die als entiteit een karakteristieke historische landelijke bewoningsvorm illustreert in een heden dicht bebouwde wijk van de dorpskern.

Domein Ter Walle

Ter Wal 4 (Lievegem)
Domein Ter Walle gaat terug op een site met walgracht en omvat een 18de-/19de-eeuws landhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, In kern opklimmend tot de 16de eeuw of begin 17de eeuw. Tegen de zuidwestelijke walgracht, vroegere jeneverstokerij opgericht in 1831, na verkoop in 1837 gewijzigd tot paardenstal voor luxepaarden. In het bijbehorende park staan enkele door hun omvang merkwaardige bomen.