Domein Ter Walle: herenhuis, walgrachten, hek en veldesdoorn

Domein Ter Walle

Beschrijving

Het herenhuis, de walgrachten, het toegangshek en de veldesdoorn van het domein Ter Walle te Zomergem zijn beschermd als monument. In hetzelfde besluit werd het volledige domein beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het herenhuis, de walgrachten, het toegangshek en de veldesdoorn van domein 'Ter Walle' zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als omgracht herenhuis behorend tot een site met walgrachten die vanaf 1765 bekend stond als 'huys van plaisance', doch met oudere oorsprong mogelijk teruggaand tot de late middeleeuwen en aldus een van de weinige overblijvende getuigen in de gemeente van een vroege woonkern;
als voorbeeld voor de architectuurgeschiedenis van een herenhuis uit de 18de-19de eeuw in een landelijke gemeente, met: typische lange gewitte lijstgevel waarin hoge rechthoekige vensters met persiennes en een markante laat 18de-eeuwse deur met onder meer originele vergrendeling, gevat in een versierde hardstenen omlijsting; met een oudere kern herkenbaar aan de overwelving van de kelder;
als karakteristiek voorbeeld van een decoratief uitgewerkt ijzeren toegangshek uit de 19de eeuw.

wetenschappelijke waarde

als monumentaal exemplaar van een veldesdoorn die de derde plaats inneemt in rangorde van omvang op nationaal vlak.

artistieke waarde

als herenhuis met een stijlvolle voorgevel, met fijn bewerkte deur en decoratieve waaier in een accentuerende versierde omlijsting en met diverse smaakvolle interieurelementen, zoals de stucdecoratie van de schouwen.

Domein Ter Walle

Ter Wal 4 (Lievegem)
Domein Ter Walle gaat terug op een site met walgracht en omvat een 18de-/19de-eeuws landhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, In kern opklimmend tot de 16de eeuw of begin 17de eeuw. Tegen de zuidwestelijke walgracht, vroegere jeneverstokerij opgericht in 1831, na verkoop in 1837 gewijzigd tot paardenstal voor luxepaarden. In het bijbehorende park staan enkele door hun omvang merkwaardige bomen.