Hoeve met losse bestanddelen: boerenwoning

Hoeve met omgeving

Beschrijving

De boerenwoning van de hoeve met losse bestanddelen langs de Langestraat te Oostwinkel is beschermd als monument. In hetzelfde besluit werd de hoeve met omgeving beschermd als dorpsgezicht.

Het boerenhuis is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als zeldzaam wordend voorbeeld voor de regionale landelijke burgelijke architectuur van een vrij gaaf bewaard boerenhuis dat grotendeels dateert uit de 18de eeuw maar met oudere kern die in oorsprong mogelijk opklimt tot de l6de eeuw en herkenbaar aan de overwelfde kelders onder de opmerkelijk grote opkamer; als bakstenen boerenwoning die zowel uit- als inwendig bijzondere karakteristieken van de boerenhuisbouw bewaart zoals aandaken met vlechtingen, getraliede vensters en houten kozijnen met luiken, de traditionele ruimteverdeling van de woning en typisch later geannexeerde kleine stallen en achterhuis met bakoven, de houten zoldering met typisch versierde moerbalken, de brede vroegere open haarden met geprofileerde haardlijst, oude vierkante tegelvloeren, oorspronkelijke deuren, gemetste opkamertrap en houten zoldertrap.

volkskundige waarde

als authentiek exemplaar van een boerenhuis getuigend van de volkse wooncultuur in de 18de-19de eeuwen van de typische bouwkarakteristieken van de gemiddelde boerenhuizen uit de regio met traditionele binnenindeling, houten zoldering met versierde moerbalken, brede vroegere open haarden met geprofileerde haardlijst, oude vierkante tegelvloeren, oorspronkelijke deuren aan hengsels, een gemetste bakstenen opkamertrap en houten zoldertrap

Langestraat 1 (Lievegem)
De boerenwoning van de hoeve met losse bestanddelen dateert uit de 18de eeuw, maar heeft een oudere kern die in oorsprong mogelijk tot de 16de eeuw opklimt. Bij de hoeve bevindt zich een deels door een meidoornhaag begrensde hoogstamboomgaard. Rijen knotwilgen omzomen het erf en weiland grotendeels.