Beschermd monument

Dominicanenklooster

Beschermd monument van tot heden

ID
11249
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11249

Besluiten

Dominikanenklooster, abdishuis, brouwerij en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 01-07-1981  ID: 1642

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het Dominicanenklooster te Gent is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
“omwille van de historische waarde als voormalige Benedictinessenabdij sedert het midden van de 12de eeuw, sedert het midden van de vorige eeuw Dominikanenklooster;
omwille van de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de 17de-eeuwse kloosterarchitectuur die in verschillende bouwcampagnes tot stand is gekomen, in traditionele baksteen- en witsteenarchitectuur met gebruik van trapgevels en stenen kruiskozijnen in de vensters, met kloostergang met laatgotische puntboogvensters met maaswerk en gangen met bepleisterde barokgewelven, met in de 19de eeuw toegevoegde getrapte dakvensters en bibliotheek."

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000647, Dominicanenklooster, voormalig abdishuis, voormalige brouwerij en omgeving (S.N., 1981).


Waarden

Het Dominicanenklooster is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Dominicanenklooster

Hoogstraat 41 (Gent)
De huidige gebouwen van de voormalige leprozerie, of zogenaamd Rijke Gasthuis later Benedictinessenabdij en vervolgens Dominicanenklooster, klimmen op tot de 16de en 17de eeuw. Kloostergebouwen met galerijen en bovenverdieping in traditionele bak- en zandsteenstijl daterend van 1637-1665, omringen de vierkante binnentuin. De huidige hoofdingang aan de Hoogstraat is een in 1957 aangepast gebouw met gedecapeerde 19de-eeuwse lijstgevel van 1862 naar ontwerp van J.B. Hauman. Tot de site behoort ook een pseudo-basilicale, neogotische kerk in de Holstraat, door Jan Baptiste Van de Cappelle junior. Ten noorden van de site bevindt zich het voormalige abdishuis, uitgewerkt als een beschilderde en verankerde bak- en zandsteenbouw uit het derde kwart van de 17de eeuw, en een brouwerij, opgevat als een zandstenen gebouw met een verankerde trapgevel, vermoedelijk uit de tweede helft van de 16de eeuw.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.