Hoeve Schuurgoed

Beschermd monument van tot (opheffing)

Hoeve Schuurgoed
voorlopige opheffingsbesluiten: 06-10-2023  ID: 15190

Hoevecomplex Westveld met omgeving

De Hoeve Schuurgoed, ook hoeve Westveld genaamd, was beschermd als monument.

Op 6 oktober 2023 werd de bescherming als monument van Hoeve Schuurgoed voorlopig en op 28 februari 2024 definitief opgeheven omwille van het algemeen belang. Van 1982 tot begin jaren 2000 werden de gebouwen van de Hoeve Schuurgoed hersteld en heropgebouwd. Dit leidde tot de volledige materiële vernieuwing van de hoevegebouwen in gewijzigde toestand. Alleen het bakhuis is materieel bewaard. Het boerenhuis is deels vernieuwd.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht in 1982 een advies uit waarbij de historische waarde van de hoeve als volgt werd gemotiveerd: als omwald hoevecomplex uit het derde kwart van de 17de eeuw met inrijpoort met jaartal 1662 en bakstenen, witgekalkte gebouwen (woonhuis, washuis, schuur, koetshuis) en bijgebouwen, opgetrokken uit baksteen (stalling, varkensstal).

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000698, Hoevecomplex Westveld, advies KCML (1982).

Waarden

Het hoevecomplex Westveld was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoeve Schuurgoed

Westveldstraat 1 (Gent)
Historische hoeve binnen walgracht met rechthoekig tracé. Vroegere boerenwoning met kern uit tweede helft van de 17de eeuw. Bewaard bakhuis naast het boerenhuis. Overige gebouwen verbouwd of volledig heropgebouwd in de periode 1982-2007.