Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve met watermolen Oysschemolen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Watermolen Oysschemolen en omgeving

Beschrijving

De bescherming omvat de reeds als monument beschermde hoeve met watermolen Oysschemolen met de ruime omgeving.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de industrieel-archeologische waarde van het dorpsgezicht als volgt werd gemotiveerd: "Als oorspronkelijke site met landelijk karakter met een nog functionerende watermolen."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000842, Watermolen, genaamd Oysschemolen, advies KCML (1993).

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de voornoemde watermolen, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

in casu beeldbepalende waarde

Hoeve met watermolen Toysschemolen

Oosse 14-16 (Oudenaarde)
Vrij omvangrijk bakstenen gebouwencomplex palend aan de Oossebeek. Ten noorde, gekasseide inrit en overzolderde toegangspoort in bakstenen gebouw onder pannen schilddak van circa 1900. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak van circa 1900. Ten oosten, uitbreiding uit midden 19de eeuw. Aan de Oossebeek palend bedrijfsgebouw van twee verdieping met in noordelijk deel geïncorporeerde watermolen, naast de hoevepoort. Korenwatermolen bestemd voor bemaling van het veevoeder van het bijbehorend landbouwbedrijf. Verder nog dwarsschuur en bakhuis.