Watermolen Zwadderkotmolen

Watermolen Zwadderkotmolen en omgeving

De 19de-eeuwse watermolen Zwadderkotmolen te Mater, is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “de watermolen werd reeds in de 15de eeuw vermeld, in 1868 werd deze als koren- en oliemolen heringericht en van twee koppels maalstenen in frontale opstelling en van een bovenslagwiel voorzien.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000841, Watermolen genaamd Zwadderkotmolen (J. De Schepper, 1993).

Waarden

De watermolen genaamd Zwadderkotmolen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

in casu documentaire waarde

Zwadderkotstraat 2 (Oudenaarde)
Gelegen naast de Oossebeek; vroegere cirkelvormige spaarvijver ten zuiden opgevuld en nu begroeid met bomen. In oorsprong zeer oude molen. Sinds begin 19de eeuw korenwatermolen en waarschijnlijk toen aangepast. Vernieuwd in 1868 en gedeeltelijke afbraak in 1882. Alleenstaand molengebouw van gewitte baksteen onder zadeldak, aangepast aan zijn nieuwe bestemming.