Windmolen Tissenhovemolen

Houten windmolen Oude Molen

De windmolen Tissenhovemolen te Mater, ook gekend als Oude Molen, is beschermd als monument.

Waarden

De houten windmolen, genaamd Oude Molen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Tissenhovemolen

Diepe Weg (Oudenaarde)
Houten windmolen; korenmolen van het type staakmolen op lage open teerlingen, gelegen in een zeer weids open landschap, op een 85 meter hoog plateau gevormd door de Molenkouter aan de grens met Horebeke. Indrukwekkende molensite, exemplarisch als oorspronkelijk en typisch molenlandschap.

Omgeving van Tissenhovemolen

Sint-Maria-Horebeke (Horebeke), Mater (Oudenaarde)
Dit gebied ligt tussen de dorpjes Mater (Oudenaarde) en Sint-Maria-Horebeke (Horebeke), strekt zich verder noordwaarts uit richting Korsele en omvat de watermolen Zwadderkotmolen. Rond de windmolen Tissenhovemolen ligt de kouter van Horebeke. Ten westen daarvan ligt de vallei van de Oossebeek, zijbeek van de Schelde. Rond Mater monden de Spouwwaterbeek en de Borrekenbeek in de Oossebeek uit. Deze asymmetrische vallei heeft een steile oostelijke valleiwand en een zachter hellende westelijk valleiflank.