Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoekcomplex en burgerhuis ontworpen door Prosper Buyck

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woningen

Beschrijving

Het hoekcomplex en het burgerhuis, beide naar ontwerp van Prosper Buyck, zijn beschermd als stadsgezicht.

Waarden

Twee huizen gelegen Tentoonstellingslaan 98-100 [anno 2015: 102-104] en één huis gelegen Willem Wenemaerstraat 45 zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Burgerhuis ontworpen door Prosper Buyck

Willem Wenemaerstraat 45 (Gent)
Burgerhuis in art nouveau, samen ontworpen met het aanpalend hoekcomplex, volgens bouwaanvraag uit 1909, alle naar ontwerp van architect Prosper Buyck. Enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven souterrain onder een zadeldak, met wit geglazuurd baksteenparement voorzien van decoratieve accenten met groen geglazuurde bakstenen als horizontale banden en met tegeltableaus.

Hoekcomplex ontworpen door Prosper Buyck

Tentoonstellingslaan 102-104 (Gent)
Hoekcomplex van twee panden en aanpalend burgerhuis, volgens bouwaanvraag uit 1909, alle naar ontwerp van architect Prosper Buyck. Het hoekpand, ontworpen als apotheek en drogisterij, vormt samen met een winkelpand langs de Tentoonstellingslaan één geheel van respectievelijk drie, één, drie en twee traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak met houten dakkapellen en œils-de-bœuf.