Rosmolen

Rosmolen

De 19de-eeuwse Rosmolen te Schellebelle, is beschermd als monument.

De Rosmolen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als moutmolen opgericht in 1867 bij een brouwerij is de rosmolen een representatieve getuigenis van kleinschalige landelijke semi-industriële architectuur en een relict van de vroeger sterk verspreide brouwnijverheid. Zeldzaam overblijvend exemplaar van een rosmolen in baksteenbouw met zeer herkenbare typologie van een buitenrosmolen op achthoekige plattegrond en afgedekt door een tentdak.
De 19de-eeuwse rosmolen werd opgericht bij een brouwerij waarvan de oorsprong teruggaat op een minstens sinds de 17de eeuw bestaande hoeve met herberg en brouwerij naast de Schelde, site die historisch gelinkt is aan één van de oudst bestaande Scheldeveren.

Rosmolen

Hoogstraat 6 (Wichelen)
Volgens het kadasterarchief liet brouwer Jean-Fréderic Lalemant in 1867 een moutmolen aangedreven door paarden bouwen op het achtererf voor het achterin gelegen brouwerijgebouw. Lage bakstenen constructie met gecementeerde plint op onregelmatige achthoekige plattegrond met alternerend een lange en korte zijde.