Hoeve Sint-Pietershof: gebouwen

Sint-Pietershof met bijhorende gronden

Beschrijving

De gebouwen van de hoeve Sint-Pietershof, gelegen langs de straat Letterhoutemdorp te Letterhoutem, zijn beschermd als monument. In hetzelfde besluit werd het omliggende perceel waarop de gebouwen zich bevinden beschermd als dorpsgezicht.

Het Sint-Pietershof is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als voormalig pachthof van de Sint-Pietersabdij te Gent, als zodanig reeds in de 13de eeuw vermeld, waarvan de huidige inplanting minstens tot de configuratie van het begin van de 18de eeuw teruggaat en de woning met stallingen uit de tweede helft van de 18de eeuw dateren.

Sint-Pietershof

Letterhoutemdorp 2 (Sint-Lievens-Houtem)
Voormalige abdijhoeve; grote gesloten hoeve met witgeschilderde bakstenen gebouwen van diverse volumes onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekige gebetonneerde binnenplaats. Boerenwoning van het dubbelhuistype met één bouwlaag van acht traveeën onder zadeldak met klokkenruiter, uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in de 19de eeuw.