Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watermolen Brembosmolen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Brembosmolen en omgeving

Graan- en bloemwatermolen Brembosmolen met omgeving te Ronse, is beschermd als dorpsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de industrieel-archeologische waarde van het dorpsgezicht als volgt werd gemotiveerd: ”als functionele watermolinotoop die reeds in 1577 vermeld werd.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000792, Watermolen genaamd Brembosmolen, Braambosstraat 13, advies KCML (1987).

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de Brembosmolen, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Watermolen Brembosmolen

Braambos 13 (Ronse)
Graan- en bloemwatermolen zogenaamd "Bre(e)mbosmolen". Enige bewaarde molen van de vroegere tien watermolens in Ronse. Gelegen in een bebost en heuvelachtig gebied aan de Molenbeek, spaarvijver van circa 4 are (zie nummer 11), aansluitend op de bovenloop, een kunstmatige afleiding van de eigenlijke Molenbeek, met afzonderlijke sluizen.

Taxus als schermbeplanting bij de Breembosmolen

Braambos 13 (Ronse)
Deze taxus geeft beschutting aan het molenrad. Dit is een gebruik dat nog dateert uit de tijd dat het rad en bijhorende constructies uit hout werden vervaardigd en tegen het uitdrogen dienden beschermd te worden. Meestal werd hiervoor linde aangewend omdat lindebladeren een zeer goed zonnescherm produceren. Hier bij de Breembosmolen heeft de wintergroene taxus deze beschermende rol overgenomen.

Textielbedrijf Teinturerie moderne

Braambos 15-17 (Ronse)
Voormalig textielbedrijf zogenaamd "Teinturerie moderne". Gelegen in een bocht van de Molenbeek, naast de Braambosmolen. Voorheen bedrijf voor het bobijnen en verven van textielvezels, specialiteit kuipkleuren, opgericht in 1921-1922 door de familie Annicq. Stopzetting begin de jaren 1990.

Villa De Waterlelie

Braambos 11 (Ronse)
Villa zogenaamd "De Waterlelie", naar verluidt gebouwd in 1946 in plaats van het oude volledig omwalde molenaarshuis dat enkel toegankelijk was via een brugje.