Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve met losse bestanddelen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woonhuis, hekken, dwarsschuur en omgeving

Beschrijving

De bescherming omvat de hoeve met losse bestanddelen met de onmiddellijke omgeving, met inbegrip van de boerenwoning. Binnen deze afbakening zijn het woonhuis, de dwarsschuur en de hekkens met borstwering van de hoeve als monument beschermd.

Waarden

De omgeving van het woonhuis is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Boerenwoning

Rostraat 4 (Lievegem)
Boerenerf met achterin gelegen, bakstenen boerenwoning onder zadeldak. Jaartal 1736 gekerfd in balk van houten zoldering van de woonkamer, jaartal 1856 in balk van de achterkeuken.

Rostraat 6, 6A (Lievegem)
Deels omgrachte hoeve met voorin gelegen boerenburgerhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak van 1865. Over de walgracht: gietijzeren voetgangersbrugje met leuningen en hekje en een brede gekasseide brug met gietijzeren leuningen en openzwaaiend hek aan zuilvormige ijzeren hekpijlers. Voortuin links opzij afgesloten door ijzeren hekwerk.