Windmolen ter Zeven Wegen

Windmolen Molen ter Zeven Wegen

De windmolen ter Zeven Wegen te Denderwinde, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de industrieel-archeologische waarde van de stenen windmolen als volgt werd gemotiveerd:
”als stenen korenmolen uit de 19de eeuw van het belttype, met achtzijdige kap, met drie zolders en met vier maalstenen, inclusief de Lister-motor.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000755, Stenen windmolen, Heirebaan 24, advies KCML (1986).

De windmolen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Molenstraat 50 (Ninove)
De Molen ter Zeven Wegen is een verhoogde, stenen korenwindmolen van het type stenen bovenkruier met achtzijdige kap. De standaardmolen uit 1807 werd na een brand in 1863 herbouwd als een stenen bergmolen en nadien verhoogd. Door het optrekken van de molenromp kon men de kap echter niet meer bedienen vanop de begane grond en diende men een molenberg op te werpen.