Pastorie Sint-Martinusparochie

Dekenij

Beschrijving

De pastorie van de Sint-Martinusparochie is beschermd als monument. Het gebouw werd in 1917 herbestemd als dekenij. De bescherming omvat het hoofdgebouw van zeven traveeën, de koetshuizen, de dienstwoning, het gemakhuisje, alle andere bijgebouwen en de pastorietuin aan de straatzijde met omheiningsmuren en hekken. De ommuurde pastorietuin naast en achter de pastorie werd samen met de dorpskom van Zomergem beschermd als dorpsgezicht op 10 november 1995. De pastorie met ommuurde voortuin en bijgebouwen maakt geen deel uit van deze bescherming als dorpsgezicht.

De dekenij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

in casu geschiedkundige waarde:

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Dekenijstraat 10 (Lievegem)
Classicistische pastorie van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1773 en gelegen in een ommuurde ruime rechthoekige tuin met bijgebouwen waaronder tuinpaviljoen. In de voortuin, diverse bijgebouwen onder meer koetshuizen van circa 1800 en uit de eerste helft van de 19de eeuw en een dienstwoning uit de tweede helft van de 19de eeuw.