Brouwerij Het Sleutelken met schoorsteen

Brouwerij Het Sleutelken

De voormalige brouwerij Het Sleutelken is met inbegrip van de schoorsteen beschermd als monument.

Waarden

De voormalige brouwerij Het Sleutelken met inbegrip van de schoorsteen beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

dusdanig herkenbare bedrijfsgebouw, in casu als oudste brouwerijgebouw met 16de-eeuwse kern en begin 17de-eeuwse en 19de-eeuwse architecturale kenmerken, dit laatste ingevolge toenmalige verbouwingswerken; als brouwerijgebouw met kenmerkende ligging aan een (nu overwelfde) waterloop, in casu een stadskanaal.

Tichelrei 2A (Gent)
Vrijstaand gebouw, voorheen linker zijgevel palend aan de gedempte Schipgracht, vermoedelijk daterend uit 16de eeuw. Voorgevel op de Tichelrei volgens archiefstukken gewijzigd in 1714. Onderkelderd breedhuis van oorspronkelijk vijf traveeën onder zadeldak. Industriële 19de-eeuwse achterbouw met in gevel ingebouwde ronde schoorsteen.