Geknotte zwarte populier

Zwarte populier

Beschrijving

De geknotte zwarte populier langs de Steenstraat te Oosterzele is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 25 meter rond de boom is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De zwarte populier in de Steenstraat, evenals een cirkelvormige zone eromheen met een straal van 25 meter, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

De boom is één van de oudste, dikste en hoogste zwarte populieren van Vlaanderen.

historische waarde

De populier is een gaaf voorbeeld van een knotbeheervorm uit het verleden. Het opbrengsthout werd gebruikt voor brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.

wetenschappelijke waarde

De zwarte populier (Populus nigra) is de meest zeldzame inheemse boomsoort in België en behoort tot de meest bedreigde inheemse boomsoorten van Europa. Er zijn maar iets meer dan twintig genetisch verschillende individuen terug te vinden in volledig Vlaanderen. Dit exemplaar vormt dusdanig een genenreservoir voor de regio.

Steenstraat (Oosterzele)
De solitaire geknotte zwarte populier (Populus nigra) bevindt zich langs de Steenstraat te Oosterzele, naast een gracht. De boom heeft een knotvorm waarbij de afgekapte takken werden gebruikt als brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.