Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Waterhof met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Waterhof en omgeving

Beschrijving

Het Waterhof, gelegen Walzegem te Balegem, met omgeving is beschermd als dorpsgezicht. In hetzelfde besluit werd de hoeve ook beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het Waterhof met omgeving als volgt werd gemotiveerd: het gedeelte van de site bestaande uit de hoeve met gracht en het open landschap van akkers en weiden omwille van de historische waarde van de hoeve met gracht en de landschappelijke waarde van de geheel omzomende populieren in het vlakke landschap.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000804, Waterhof met omgeving (S.N., 1988).

Waarden

Het Waterhof met zijn onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

Hoeve Waterhof en omgeving

Walzegem 33 (Oosterzele)
Het Waterhof is een achterin gelegen, enkelvoudig omgrachte en door populieren omringde grote hoeve van het semigesloten type, voorheen met stokerij. Gewit bakstenen hoevecomplex onder schild- en zadeldaken, uit de 17de eeuw met uitbreidingen en aanpassingen uit de 19de eeuw. Gekasseid rechthoekig binnenerf geopend aan de achterzijde; vroeger gesloten. Brede korfboogpoort in zandstenen omlijsting met booglijst op imposten voorzien van het jaartal 1675. De hoeve ligt vandaag in een overwegend agrarisch landschap en is toegankelijk via een onverharde oprijlaan. De grachten zijn bewaard langs drie zijden en worden gemarkeerd door onder andere een rij populieren op de wal.