Beschermd monument

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Beschermd monument van tot heden

ID
11087
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11087

Besluiten

Parochiekerk Sint-Martinus, percelen en huizen nabij de kerk en hoeve Hof te Eichem
definitieve beschermingsbesluiten: 26-01-2001  ID: 3638

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Martinus met omliggend kerkhof is beschermd als monument. De bescherming omvat de kerk, het kerkhof, de kerkhofmuur met toegangspijlers en inkomhek als ook het straatje ten westen van de kerk dat het kerkhof verbindt met de Eichemstraat. De onmiddellijke omgeving van de parochiekerk Sint-Martinus met omliggend kerkhof is beschermd als dorpsgezicht, de kerk en het kerkhof maken geen deel uit van deze bescherming als dorpsgezicht.



Waarden

De Sint-Martinuskerk met toegangspijlers, inkomhek, straatje, kerkhof en kerkhofmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

14de-15de-eeuws bak-en zandstenen eenbeukig kerkje met westtorentje met ingesnoerde spits, rijk uitgewerkt zandstenen inkomportaal.
Driezijdig koor en 18de-eeuws pseudotransept, tongewelf met casementen, op koperplaatjes geschilderde laat-18de-eeuwse kruisweg en volks ruiterbeeldje van Sint-Martinus.
Bij de kerk horend kerkhof, begrensd door bakstenen muurtje en pijlers met inkomhek, met vóór de kerkinkom fragmenten van oude bevloering en van grafstenen.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Eichemstraat 190 (Ninove)
De Sint-Martinuskerk, gelegen op de heuvelrug aan de hoek van de Eichem- en Lindenbergstraat te midden een omringend kerkhof, is een zaalkerkje dat in zijn huidige vorm tot de 14de-15de eeuw teruggaat en waaraan in de 18de eeuw een pseudotransept werd toegevoegd. De kerk is voorzien van een klein kerkhof, omringd door een herbouwd bakstenen muurtje met ezelsrugafdekking.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.