Stoommouterij en -brouwerij De Engel: woonhuis

Kerkhof met muur, kerkplein met afsluiting, gebouwen en omgeving

Het woonhuis van de stoommouterij en -brouwerij De Engel is beschermd als monument.
In het beschermingsbesluit wordt het beschermde pand verkeerdelijk benoemd als "Stoomchicoreifabriek De Munck", dat gelegen was aan de overzijde van de Sint-Pietersstraat.

Sint-Pietersstraat 3 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De woning van de voormalige stoomcichoreifabriek De Munck, is een tweelaagse bouw onder zadeldak uit het midden van de 19de eeuw, met aan de straat palende, nu gedecapeerde bakstenen zijgevel en grotendeels ingesloten langsgevels met kroonlijst, gewitkalkt baksteenparement en rechthoekige, in kalkstenen omlijstingen gevatte en van luikduimen voorziene ramen.

Stoommouterij en -brouwerij De Engel

Sint-Pietersstraat 3 (Ninove)
De huidige gebouwen werden circa 1900-1910 opgetrokken. Op deze plaats was echter reeds begin 19de eeuw een brouwerij, en nadien eveneens een stokerij actief. Bakstenen gebouwen van drie bouwlagen onder zadeldaken, geschikt links en rechts van vierkante mouteest. Erfgevel met gietijzeren trappen en hijsinstallatie.