Hoekhuis: linkerdeel

Kerkhof met muur, kerkplein met afsluiting, gebouwen en omgeving

Beschrijving

Het linkerdeel van het hoekhuis is beschermd als monument. De bescherming omvat het hoekhuis van twee bouwlagen dat aansluit bij de eenlaagse dorpswoning, eveneens als monument beschermd op 25 maart 2000.

Waarden

Sint-Berlindisstraat 3-hoek Nieuwstraat is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Niettegenstaande een deels tot moderne winkelpui verbouwd gelijkvloers een voorbeeld van een in kern 18de-eeuwse witbepleisterde woning met segmentboogramen en -deur met kalkstenen omlijstingen met sluitstenen. De woning werd in de 19de eeuw verbouwd tot een met rotscement beklede verdieping en mezzanino, respectievelijk met segmentboog omlijste vensters, later van houten rolluikkasten. voorzien, en met segmentboog afgewerkte kleine vensters het geheel geplaatst onder pannenschilddak.

Hoekhuis

Sint-Berlindisstraat 1-3 (Ninove)
Hoekhuis van het dubbelhuistype, vermoedelijk voorheen met één bouwlaag van acht traveeën onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw; zes traveeën links, verhoogd met anderhalve bouwlaag onder schilddak, uit de 19de eeuw. Rechts, twee traveeën van één bouwlaag, uitgebreid met vier traveeën in de 19de eeuw. Zijgevel in de Nieuwstraat met twee traveeën van twee en een halve bouwlaag en één travee van twee bouwlagen.