Museum voor Schone Kunsten

Het Museum voor Schone Kunsten is beschermd als monument.

Waarden

Museum voor Schone Kunsten in het Citadelpark is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als museumgebouw van 1898-1904, ontworpen voor de Gentse kunstcollectie door stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe in een voor die tijd gangbare neoclassicistische stijl met Hellinistisch geïnspireerde voorgevel met klassieke zuilenstelling en attiek, geïnspireerd op voorbeelden in binnen- en buitenland;
Namelijk de architectuur-historische waarde als belangrijkste realisatie in het omvangrijke oeuvre van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe, voornamelijk gekend voor zijn talrijke stadsscholen.

artistieke waarde

van het museumgebouw opgevat als een klassieke tempel met rigoureus toegepaste vormentaal en de monumentale decoratie met sgraffitofriezen, reliëfs en beelden naar ontwerp van J. Delvin en L. Van Biesbroeck, belangrijke kunstenaars van de Gentse Academie;
Van het sober neoclassicistisch interieur met een suite van ruimtes met geaccentueerde doorgangen met portiek in de middenas en als overkoepelde rotondes uitgewerkte hoekdoorgangen in de achterbouw, daklichten met in een houten omraming gevatte beglazing en de imposante hemicyclus met Dorische galerij en klassiek hoofdgestel in het zuiden.

Fernand Scribedreef 1, Hofbouwlaan 28-29 (Gent)
Het Museum voor Schone Kunsten werd als museumgebouw opgetrokken van 1898 tot 1904 en is ontworpen door stadsarchitect Charles Van Rysselberghe in een voor die tijd gangbare neoclassicistische stijl met Hellinistisch geïnspireerde voorgevel met klassieke zuilenstelling en attiek. In het vooruitzicht van de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913 werd in 1911 reeds een uitbreiding voorzien naar de oorspronkelijke plannen van Van Rysselberghe met twee dwarsvleugels met halfcirkelvormige aanbouwsels en een vleugel aan de Hofbouwlaan.