Klooster: vleugel

Kerkhof met muur, kerkplein met afsluiting, gebouwen en omgeving

Beschrijving

Het klooster is beschermd als monument. De bescherming omvat de neogotische gebouwen langsheen het als monument beschermde kerkhof van de parochiekerk Sint-Pieter, eveneens beschermd als monument.

Nieuwstraat 2 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De aan het kerkhof palende kloostervleugel, voorbeeld van neogotische baksteenbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, bestaande uit een lijstgevel, onderbroken door drie met puntgevel afgewerkte risalieten onder pannenzadeldaken, waaronder een kapel met drielichtvenster en dakruiter, het geheel gekenmerkt onder meer door in puntboognis gevatte spitsboogramen, natuurstenen kruiskozijnen onder blind puntboogveld, nis met beeld en in het metselwerk uitgespaarde gekoppelde spitsboogvelden.

Klooster

Nieuwstraat 2 (Ninove)
Grotendeels gemoderniseerd schoolcomplex met toegang via een nog oude in baksteen opgetrokken vleugel in de Nieuwstraat 2. De aan het kerkhof grenzende vleugel bestaat uit een deels neoclassicistisch geïnspireerde, deels neogotische baksteenbouw, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Door zijn gevarieerde uitwerking contrasteert deze vleugel wel met de schoolmuur in de Sint-Berlindisstraat en vooral met de wat jongere neogotische vleugel van 1901 in de Nieuwstraat waarvan de architectuur eenvormiger en strakker aandoet.