Art-nouveauwinkelhuis

Art nouveau-winkel

De bescherming als monument omvat het art-nouveauwinkelhuis aan de Stationsstraat.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van het winkelhuis als volgt werd gemotiveerd: "als gaaf bewaard voorbeeld van art-nouveau-architectuur met vermening van een sierlijke en florale stijl bij smeedijzeren borstweringen en plantenkorven, faience tegeltableaus, naast figuratieve sgraffitopanelen en enkele meer eclectische elementen.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000892, Winkelhuis Stationsstraat 31, advies KCML (1994).

Het winkelhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Stationsstraat 35 (Sint-Niklaas)
Fraai art nouveau winkelhuis, daterend van 1897, heden met storend verbouwde pui. Oorspronkelijk behouden bovenverdieping met loggia op de bel-etage, naar de straat geopend met rondboogarcade op versierde vaasvormige zuilen.