Pastorie Sint-Gertrudisparochie

Pastorie Sint-Gertrudisparochie: hoofdgebouw

Beschrijving

De pastorie van de Sint-Gertrudisparochie is beschermd als monument. De bescherming omvat het hoofdgebouw. De tuin en bijgebouwen zijn niet opgenomen in deze bescherming. De pastorie maakt deel uit van de als dorpsgezicht beschermde dorpskom van Appelterre-Eichem.

Waarden

De pastorie namelijk het hoofdgebouw van zeven traveeën, met uitsluiting van bijgebouwen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Eenvoudige landelijke begin 18de-eeuwse pastorie met typische dubbelhuisopbouw. Waardevol interieur met nog behouden houtwerk met oorspronkelijk hang- en sluitwerk, een laat 18de-eeuwse schouw met stucdecoratie, een alkoofkamer met sierlijk uitgewerkte alkoof, verder bewaarde indeling met eenvoudige trap, behouden gewelfde kelder.

historische waarde

Als landelijke pastorie van één bouwlaag opgericht rond 1728-1730, verhoogd aan achterzijde met één bouwlaag in het begin van de 19de eeuw.

Pastorie Sint-Gertrudisparochie met tuin

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 11 (Ninove)
Het pastoriegebouw uit 1728-1730 is een vrijstaand, nagenoeg rechthoekig, gebouw met een voortuintje afgesloten door een recent laag muurtje. Merkwaardig gebouw door zijn opbouw van zeven traveeën en één bouwlaag aan straatzijde en twee bouwlagen en een verhoogde begane grond met kelderopeningen aan tuinzijde. Achterliggende beboomde pastorietuin met deels bewaarde omheiningsmuur ten westen.