Station Okegem

NMBS-station met wachthuisje

Beschrijving

Het station van Okegem is beschermd als monument. De bescherming omvat het stationsgebouw en het wachthuisje aan de overkant van de treinsporen.

Waarden

Het voormalig station van de N.M.B.S. met inbegrip van het wachthuisje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als goed bewaard voorbeeld van een landelijk spoorwegstation dat rond de eeuwwisseling werd opgetrokken door de toenmalige Staatsspoorwegen op de lijn Ath-Lessen-Geraardsbergen-Ninove-Denderleeuw, uitgevoerd in een baksteenarchitectuur met verzorgde detailafwerking en met de karakteristieke rondboogstijl en dat een belangrijke rol heeft gespeeld voor de tewerkstelling in de regio.

Station Okegem

Jan Ockeghemstraat 2-4 (Ninove)
Standaardstation van de Belgische staatsspoorwegen, waarschijnlijk van begin 20ste eeuw. Typisch bakstenen gebouw: geheel van drie ongelijke volumes met neoclassicistische inslag.