Parochiekerk Sint-Amandus

Besluiten

Parochiekerk Sint-Amandus met toegangstrappen en kerkhof met ommuring en inkompijlers met toegangshekken

De parochiekerk Sint-Amandus is beschermd als monument.

De Sint-Amanduskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Van de 18de-eeuwse lambriseringen, kerkmeestersbank, vroeg-19de-eeuwse unieke muurschilderingen voorstellende classicistische portiekaltaren in trompe-l'oeilschildering, schilderingen op doek uit het midden van de 19de eeuw, 19de-eeuws meubilair waaronder preekstoel, schilderijen en een Van Peteghemorgel dat in 1906 werd vernieuwd.

historische waarde

Als in oorsprong laatromaans zaalkerkje, uitgebreid in de 15de eeuw met een zijbeuk en klokketorentje dat in de 16de eeuw werd vervangen door een gotische westtoren die in het begin van de 19de eeuw werd ingebouwd in een driebeukig schip dat met een halfrond gesloten koor werd beëindigd.

Beekstraat (Ninove)
De plattegrond ontvouwt een ingebouwde laatgotische westtoren, een driebeukig schip van vier traveeën met zijbeuken uit de 18de eeuw en een smaller halfrond gesloten koor van een rechte travee geflankeerd door twee sacristieën uit de 19de eeuw. Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de oudste delen; ommuurd gedesaffecteerd kerkhof met hek en classicistisch getinte arduinen hekpijlers uitlopend op siervaasbekroning aan de westzijde.