Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie

Parochiekerk Sint-Pietersbanden, pastorie en kasteel met omgeving

De pastorie van de Sint-Pieters-Bandenparochie is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de pastorie als volgt werd gemotiveerd:
"Als gebouw uit het eerste kwart van de 18de eeuw (muurankers) in traditionele bak- en zandsteenbouw met witstenen kruiskozijnen in vensters met segmentboog, centrale risaliet met verdieping onder driezijdig fronton met blinde oculus, alsook een steekboogdeur in zandsteenomlijsting met bovenlicht en bekroond door een zonnewijzer."
"Van onder meer de 18de-eeuwse plafonschilderingen, wanddecoratie op doek, stucco-lijstwerk bij plafond."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000791, Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie, advies KCML (1987).

De pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie met tuin

Sint-Marcellusstraat 11 (Ninove)
Pastorie in bak- en zandsteenstijl, mooi gelegen midden de weiden, in een deels omwalde beboomde tuin. Eénlaags dubbelhuis van negen traveeën onder een schilddak met metalen klokkenruiter, door middel van resterende muurankers gedateerd 1(7)23.