Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteeldomein Appensvoorde met park

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
11018
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11018

Besluiten

Kasteel Appensvoorde of Brughuis met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 19-11-1996  ID: 3124

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming omvat het kasteel Appensvoorde met de onmiddellijke omgeving, met name het park gelegen langs de Koning Leopoldstraat. Binnen het dorpsgezicht zijn het kasteel, de ijskelder, de remise, de oranjerie en de tuinafsluting bij het kasteel beschermd als monument.



Waarden

De omgeving van het kasteel voorheen zogenaamd “Appensvoorde” of “Brughuis” met inbegrip van het omringende park en toebehoren is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als typisch voorbeeld van een in origine 18de-eeuws landhuis aangepast in de 19de eeuw, ingeplant in een landschapstuin met de typische toebehoren van een 19de-eeuws kasteeldomein: de remise, de oranjerie met aangebouwde dienstwoning, de ijskelder, een gedeeltelijk ommuurde moestuin en de straatafsluiting.

sociaal-culturele waarde

in casu esthetische waarde: : als kasteel met dienstgebouwen gelegen in een landschapspark met slingervormige overbrugde vijver, onder meer voorzien van een opvallende ceder.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Kasteeldomein Appensvoorde

Koning Leopoldstraat 25-28, 29, Waalken 1 (Lievegem)
Kasteel Appensvoorde werd gebouwd omstreeks 1772 en verbouwd tot het huidige neoclassicistisch kasteeltje in 1844 naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard. Het kasteel en de bijgebouwen zijn ingeplant in een park in landschappelijke stijl met overbrugde vijver, langs de straatkant afgesloten door een muur en hekken.

Is de omvattende bescherming van

Hoeve

Waalken 1 (Lievegem)
Hoevetje, gelegen in boomgaard, met woning aanleunend tegen de voormalige oranjerie van het ernaast gelegen kasteel. Boerenwoning van drie traveeën onder overstekend zadeldak uit de 19de eeuw. Ten oosten, bakstenen dwarsschuur met zadeldak en rondboogpoort.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.