Parochiekerk Sint-Amandus

Parochiekerk Sint-Amandus en omgeving en lemen boerenwoning

De parochiekerk Sint-Amandus is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van de parochiekerk Sint-Amandus als volgt: "Als oorspronkelijk gotische kerk waarvan de onderbouw van de vierkante westtoren uit de 15de eeuw is bewaard, met bovenbouw uit het midden van de 18de eeuw en uitbreiding van het kerkgebouw uit het tweede kwart van de 19de eeuw."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000770, Parochiekerk Sint-Amandus (VAN DEN BOSSCHE H., 1986).

De Sint-Amanduskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Smid Lambrechtstraat 33 (Ninove)
Van de gotische kerk blijft slechts de onderbouw van de vierkante 15de-eeuwse westtoren bewaard; bovenbouw van 1752 en 1928. De kruisbeuk is verdwenen. In 1830 vergroot naar ontwerp van architect J.B. Van Impe. Nieuw koor van 1846. De kerk wordt omringd door een graspleintje met taxusboompjes - voorheen kerkhof - en een lage bakstenen kerkhofmuur.