Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskom Lieferinge

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Dorpskom van Lieferinge

Beschrijving

De dorpskom van Lieferinge (Ninove) is beschermd als dorpsgezicht. De als monument beschermde parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ligt binnen deze bescherming.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het de dorpskom van Lieferinge als volgt werd gemotiveerd: "Omwille van de dorpsbeeldbepalende waarde der kleinschalige dorpsbebouwing gegroepeerd rond het beschermde vroeggotische dorpskerkje en van het gebogen tracé der met kasseien verharde straatjes die straalsgewijs samenlopen op het pleintje voor de kerk."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000650, Dorpskom Lieferinge, advies KCML (1981).

Waarden

De dorpskom van Lieferinge is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Dorpskom Lieferinge

Kasseide, Lieferingeplaats, Windschof (Ninove)
De dorpskom van Lieferinge is gelegen op een hellend terrein en wordt bepaald door de vroeggotische Onze-Lieve-Vrouwekerk en het aangrenzend dorpsplein Lieferingeplaats.

Hoeve in L-vorm

Windschof 122 (Ninove)
L-vormige hoeve, gelegen op een beboomde helling; aaneengesloten gebouwen met geasfalteerd erf. Ten zuidoosten, boerenwoning met twee volumes onder zadeldaken, rechts, uit het vierde kwart van de 18de eeuw, links, uit de eerste helft van de 19de eeuw, met recentere aanpassingen. Witgeschilderde, verankerde bakstenen gebouwen, linker zijpuntgevel in vakwerkbouw met lemen vullingen. Bakstenen stalvleugel onder zadeldak, uit de eerste helft van de 18de eeuw.

Langgestrekte hoeve

Kasseide 44 (Ninove)
Langgestrekte bakstenen hoeve onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Boerenwoning van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van acht traveeën.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Lieferingeplaats 1 (Ninove)
Landelijk kerkje, samengesteld uit diverse volumes, met omringend, ommuurd kerkhof, tuintje achter de sacristie ten oosten. In kern vroeggotisch met bewaarde westgevel en ten westen toren, transept, koor en ten zuiden sacristie; ten oosten sacristie uit de tweede helft van de 17de eeuw; het schip werd verbouwd in de tweede helft van de 18de eeuw, misschien parallel met verbouwingen van de oostelijke sacristie van 1775.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie

Kasseide 28 (Ninove)
Pastorie met ommuurde voortuin. Dubbelhuis met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Baksteenbouw, gemarkeerd door lisenen en fries met dropmotief.