Hoeve Hof ten Trappen

Hoeve Hof Ten Trappen

Beschrijving

De hoeve Hof ten Trappen is beschermd als monument.De bescherming omvat de vier vleugels en het volledige perceel waarop de hoeve is gelegen.

De hoeve Hof ten Trappen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

voormalig leen van de Brabantse hertogen, vermeld sinds het begin van de 14de eeuw toen het in het bezit kwam van J.L. Vandertrapppen, naar wie de hoeve sindsdien werd genoemd. Tot de stopzetting van het bedrijf was Ten Trappen één van de belangrijkste landbouwwinningen te Hoeilaart.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: gaaf bewaard voorbeeld van een typische 18de-eeuwse Brabantse vierkanthoeve (1731-1735) in bak- en kalkzandsteen, met opmerkelijk intact gebleven woonvleugel, en dit zowel qua indeling als interieurafwerking.

Hoevelaan (Hoeilaart)
Uitzonderlijk goed bewaarde 18de-eeuwse Brabantse vierkantshoeve met vier vleugels gegroepeerd rond een ruime binnenkoer waaronder een typisch asymmetrische langgschuur.