Twee stadswoningen

Huisje, afsluiting van de abdijkerk en bakstenen muur

Beschrijving

De twee stadswoningen zijn beschermd als monument. Het aanpalend hoekhuis, een overblijfsel van de toegangspoort tot de Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus, werd beschermd als monument op 16 oktober 1980. De drie woningen werden samen met hun onmiddellijke omgeving beschermd als stadsgezicht op 16 oktober 1980.

De huisjes zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Deze overblijfselen van de verdwenen norbertijnenabdij van Ninove, namelijk als oorspronkelijk eenlaagse aanbouwsels bij het bewaarde deel van de abdijpoort (als monument beschermd KB 16.10.1980). De constructies, die in de 19de eeuw met een verdieping werden verhoogd en als woningen ingericht, worden gekenmerkt door een zandstenen plint die vanaf het poortgebouw doorloopt en door zandstenen negblokken bij de deur van huisje Kerkplein nummer 38.

Twee stadswoningen

Kerkplein 38-40 (Ninove)
Witgekalkte enkelhuisjes aansluitend bij het overblijvende deel der monumentale inrijpoort der abdij. Huizen met twee en drie traveeën en twee verdiepingen onder zadeldak met rechthoekige muuropeningen uit de 19de eeuw.