Hoeve Dossche: boerenwoning

Hoeve Dossche en hoeve Lootens

De boerenwoning van de hoeve Dossche te Wondelgem, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de hoeve als volgt werd gemotiveerd:
”Als een voormalige omwalde motte, eertijds deel uitmakend van Vroonhof-Vroonstalle, centrum van het uitgestrekte koninklijk domein Marka, in de 7de eeuw aan de Sint-Baafsabdij geschonken.
Als een vermoedelijk 16de-eeuws boerenhuis van twee bouwlagen tussen zijtrapgevels in traditionele stijl met behoud van de oude balkenzoldering in de kamers.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000856, Woestijnegoedlaan 14, “Hoeve Dossche” (monument en dorpsgezicht); Vroonstalledries 66 (monument); Sint-Markoenstraat 18 en 28 (dorpsgezichten), advies KCML (1993).

Woestijnegoedlaan 14 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Hoeve Dossche

Woestijnegoedlaan 14-16 (Gent)
Eertijds omwalde motte; zou deel uitgemaakt hebben van het omwalde complex gebouwen zogenaamd Vroonhof-Vroonstalle, het oude centrum van Wondelgem na de invallen van de Noormannen. Ten zuiden, fraaie woning van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijtrapgevels, daterend uit de 16de eeuw. Ten noordwesten stallen en schuurvleugel in L-vorm van 1881.