Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Prinses Clementinalaan

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Sint-Pietersstation, leiplatanen, hotel Flandria Palace en woningen met omgeving

Beschrijving

De gebouwen, met uitzondering van enkele nieuwere gebouwen, in de Prinses Clementinalaan te Gent, zijn beschermd als stadsgezicht.

Waarden

De groepering van monumenten en onroerende goederen gelegen aan de Prinses Clementinalaan zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als belangrijke verbindingsstraat in de nieuwe stationswijk, aangelegd circa 1905 en bebouwd met burgerhuizen met voortuintjes afgesloten door fraaie ijzeren hekken en uitgevoerd in verschillende stijlen, met mooie art nouveau- , neoclassicistische en neorococovoorbeelden en enkele interbellumrealisaties in art decostijl of nieuwe zakelijkheid, daterend uit de eerste helft van deze eeuw.

Stadsgezicht Prinses Clementinalaan

Prinses Clementinalaan (Gent)
De Prinses Clementinalaan als belangrijke verbindingsstraat in het nieuwe stationskwartier behoudt een vrij homogene burgerarchitectuur uit de eerste helft van de 20ste eeuw met voornamelijk art-nouveau-inslag. De laan is beboomd met Meelbes en behoudt nog vele voortuintjes, afgesloten door mooi uitgewerkte ijzeren hekken.

Architectenwoning Edgard Van Hoecke-Delmarle

Prinses Clementinalaan 173 (Gent)
Burgerhuis van vier bouwlagen onder een pseudomansardedak (leien) in art nouveau, voorzien van een geplaveide voortuinstrook met smeedijzeren hekwerk, ontworpen in 1911 als eigen woning van architect Edgard Van Hoecke-Delmarle.

Architectenwoning Ferdinand Dierkens

Prinses Clementinalaan 175 (Gent)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak waarin houten dakkapellen, gebouwd in 1914, op de gevel gedateerd anno 1916, door architect F. Dierkens als eigen woning met burelen. Vrij klassieke natuurstenen voorgevel met afgevlakte bossage onder de puilijst.

Architectenwoning Urbain Crommen

Prinses Clementinalaan 20 (Gent)
Burgerhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven souterrain onder een laag zadeldak in art nouveau, gerealiseerd naar een bouwaanvraag uit 1909 als eigen woning en ontwerp van architect Urbain Crommen. Pand voorzien van behouden voortuinaanleg en sierlijk smeedijzeren hek.

Prinses Clementinalaan 77 (Gent)
Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, volgens bouwaanvraag van 1908. Bepleisterde en geschilderde voorgevel met art-nouveau-inslag. Behouden voortuin met art nouveau smeedijzeren hek.

Prinses Clementinalaan 88 (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak, daterend van 1910. Voorgevelparement van witte geglazuurde baksteen geleed door arduinen cordons. Behouden voortuin en smeedijzeren hek.

Burgerhuis in neorococo ontworpen door Charles Hoge

Prinses Clementinalaan 110 (Gent)
Opvallend monumentaal neorococohuis naar ontwerp van architect Ch. Hoge, daterend uit tweede kwart 20ste eeuw. Enkelhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder pseudomansardedak met centraal dakvenster onder driehoekig fronton met siervaas en balustrade.

Burgerhuis met tegeltableaus

Prinses Clementinalaan 129-131, 129A-C (Gent)
Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak volgens bouwplan van 1908; ook het sierlijke ijzeren hekwerk van het voortuintje is op het bouwplan getekend.

Burgerhuis ontworpen door August Poppe

Prinses Clementinalaan 22-30 (Gent)
Burgerhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen op souterrain, onder pseudomansardedak, volgens gevelopschrift ontworpen door architect A. Poppe, Van Herrewege en De Wilde, constructeurs, the Leeds Fireclay c° LTD, materiaux façade... 1910.

Burgerhuis ontworpen door Félicien Bilsen

Prinses Clementinalaan 122 (Gent)
Opmerkelijk rijhuis in een decoratieve, expressionistische baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School. Dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen volgens plintopschrift naar ontwerp van architect Fel. Bilsen van 1925.

Burgerhuis ontworpen door Gustave Diegerick

Prinses Clementinalaan 61-67, 67A, 65A (Gent)
Burgerhuis, volgens bouwaanvraag van 1907 ontworpen door aannemer Gustave Diegerick. Voortuintje afgesloten door sierlijk ijzeren hekwerk. Enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven souterrain en afgedekt door een laag zadeldak. Rijke versiering met tegelpanelen uit de ateliers van firma Helman.

Burgerhuis ontworpen door Leon De Keyser

Prinses Clementinalaan 45-51 (Gent)
Burgerhuis in art nouveau van drie traveeën en vier bouwlagen onder pseudomansardedak, naar ontwerp van architect Leon De Keyser, volgens bouwaanvraag uit 1908.

Burgerhuis ontworpen door Urbain Crommen

Prinses Clementinalaan 42-48 (Gent)
Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect U. Crommen van 1911. Geglazuurd bakstenen parement op arduinen plint en dito banden. Gemarkeerde middentravee met gebogen erker en bekronend ijzeren hek op de bovenverdieping.

Burgerhuizen

Prinses Clementinalaan 143-149, 157-163 (Gent)
Gelijkaardige burgerhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadel- of mansardedak, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, nummer 143-149 op de plint gesigneerd: P. Buyck, architecte.

Burgerhuizen ontworpen door Leon De Keyser

Prinses Clementinalaan 123-127, 123A-C (Gent)
Twee burgerhuizen met decoratief uitgewerkte gevels in art nouveau, die samen werden gerealiseerd naar een bouwaanvraag van 1908 als rijhuizen met voortuin en identiek ijzeren hekwerk.

Reclameschildering Cigarettes Marouf

Prinses Clementinalaan 205-213 (Gent)
De reclamemuurschildering verwijst naar de firma Cigarettes Egyptiennes Marouf Matossiari. Op basis van bedrijfsgegevens en stilistische kenmerken valt te muurschildering te dateren in de jaren 1920.

Villa Clementine

Prinses Clementinalaan 53 (Gent)
Leon De Keyser ontwierp in 1907 dit burgerhuis in art nouveau als een enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een laag zadeldak, voorzien van een voortuin afgesloten met sierlijk vormgegeven ijzeren hekwerk. Decoratieve gevelafwerking met tegeltableaus, waarvan het merendeel vervaardigd door de firma Helman.

Villa Elisabeth

Prinses Clementinalaan 86 (Gent)
Leon De Keyser ontwierp in 1909 dit burgerhuis in art nouveau als een enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak. Parement van wit geglazuurde baksteen, verlevendigd met groen geglazuurde baksteen en kleurrijke tegeltableaus.