Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskom Appelterre-Eichem

De dorpskom van Appelterre-Eichem (Ninove) is beschermd als dorpsgezicht.

De dorpskom is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

't Angereelstraat, Appelterre-Dorp, Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr., Walenstraat (Ninove)
De dorpskom van Appelterre-Eichem (Ninove) is gelegen op de westhelling van de Dendervallei en ontplooit zich rondom het dorpsplein dat aan de noordwestzijde wordt bepaald door de Sint-Gertrudiskerk.

Appelterre-Dorp 20 (Ninove)
Dubbelhuis met voortuintje en ijzeren hek op bakstenen muurtje. Vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, gedateerd 1885 op gevelsteen in achtergevel.

Appelterre-Dorp 26 (Ninove)
Alleenstaand burgerhuis met achter- en voortuin en hek aan straatzijde. Twee bouwlagen, drie traveeën onder afgeknot mansardedak met houten dakkapel tussen vleugelstukken en gebogen fronton, flankerende oeils-de-boeuf; daterend uit eind 19de, begin 20ste eeuw.

Appelterre-Dorp 7 (Ninove)
Eénlaags huis met oude kern. Vernieuwd parement en daklijst. Gecementeerde art-decoversiering onder daklijst.

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 2 (Ninove)
Dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw met voortuintje en bakstenen muur met hek en hekpijlers.

Gesloten hoeve

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 13 (Ninove)
Gesloten hoeve met tuin en hoge bakstenen muur ten oosten. Bakstenen gebouwen uit de tweede helft van de 18de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, gegroepeerd rondom een haast rechthoekige gekasseide binnenplaats. Boerenwoning van oorspronkelijk één bouwlaag, met bijkomende verdieping en acht traveeën, in kern uit de 18de eeuw.

Hoeve in U-vorm

Appelterre-Dorp 38 (Ninove)
U-vormige hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 19de eeuw met recente aanpassingen.

Hoeve Kapittelhof

Appelterre-Dorp 16 (Ninove)
Kapittelhof, naar verluidt opgetrokken in 1637 in traditionele stijl. Vermoedelijk gaat het om het Nivelhof, vermeld sinds begin 15de eeuw, afhangend van de abdij van Nijvel. Mooi volumespel van witgeschilderde bakstenen gebouwen met ritmische herhaling van zadeldaken en aanleunende lessenaarsdaken ten noorden. Woonhuis van twee bouwlagen, twee traveeën onder mank zadeldak, uit de 17de, 18de eeuw, met lagere aanbouw rechts, en aanbouw links. Haakse stallen onder zadeldaken uit 18de, 19de eeuw: bewaarde zandstenen deurstijlen, rechthoekige venstertjes met houten lateien en zandstenen onderdorpels; houten armpomp. Dwarsschuur onder zadeldak uit de 19de eeuw.

Langgestrekte hoeve

't Angereelstraat 2-4 (Ninove)
Voorheen langgestrekt hoevetje, heden éénlaagse arbeidershuisjes met oude kern, onder zadeldak (nok loodrecht op straat, vernieuwde leien).

Langgestrekte hoeve

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 3, 3A-H (Ninove)
Langgestrekt hoevetje met boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak en haakse dwarsschuur op gekasseid erf, uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 1 (Ninove)
Gelegen op een hellend terrein met hoge dam. De voormalige kerk, afhankelijk van de abdij van Nijvel, dateerde uit de 15de- 16de eeuw; zij was klein en breed, had een zware toren met ten zuiden traptoren, hoger koor en bijgebouwde zijbeuken. Neogotische vernieuwing in 1909, met uitzondering van het laatgotische koor. De plattegrond vertoont heden: vierkante westtoren met achtkantige noordelijke en zuidelijke traptoren, driebeukig schip van vier traveeën; koor van drie rechte traveeën met driezijdige sluiting, twee zijkoren van één rechte travee met driezijdige sluiting en een ten noorden gelegen sacristie.

Pastorie Sint-Gertrudisparochie met tuin

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 11 (Ninove)
Het pastoriegebouw uit 1728-1730 is een vrijstaand, nagenoeg rechthoekig, gebouw met een voortuintje afgesloten door een recent laag muurtje. Merkwaardig gebouw door zijn opbouw van zeven traveeën en één bouwlaag aan straatzijde en twee bouwlagen en een verhoogde begane grond met kelderopeningen aan tuinzijde. Achterliggende beboomde pastorietuin met deels bewaarde omheiningsmuur ten westen.

Sint-Rochuskapel

Appelterre-Dorp (Ninove)
Kapel In de bocht van de straat gelegen witgekalkt bakstenen gebouw uit de 18de eeuw. De kapel is opgetrokken op een lichte berm, aan de straatzijde door een bakstenen muurtje gesteund, en rust op een zandstenen plint. Zandsteen werd ook gebruikt onderaan bij de gevelhoeken en bij de met een steekboog met sluitsteen afgewerkte deuromlijsting.