Parochiekerk Sint-Gertrudis

Parochiekerk Sint-Gertrudis, Kapittelhof en dorpskom

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Gertrudis is beschermd als monument. De kerk ligt in de als dorpsgezicht beschermde dorpskom van Appelterre-Eichem.

De Sint-Gertrudiskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 1 (Ninove)
Gelegen op een hellend terrein met hoge dam. De voormalige kerk, afhankelijk van de abdij van Nijvel, dateerde uit de 15de- 16de eeuw; zij was klein en breed, had een zware toren met ten zuiden traptoren, hoger koor en bijgebouwde zijbeuken. Neogotische vernieuwing in 1909, met uitzondering van het laatgotische koor. De plattegrond vertoont heden: vierkante westtoren met achtkantige noordelijke en zuidelijke traptoren, driebeukig schip van vier traveeën; koor van drie rechte traveeën met driezijdige sluiting, twee zijkoren van één rechte travee met driezijdige sluiting en een ten noorden gelegen sacristie.