Eclectische dokterswoning met tuin en omheining

Woningen

Beschrijving

De dokterswoning, gelegen langs de Hoogstraat te Kruishoutem, is beschermd als monument met inbegrip van de omheining, de tuin en het bijhorende dienstgebouw.

Waarden

De dokterswoning met omheining en tuin is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De oude villa met bijbehorend dienstgebouw, beboomde tuin en ijzeren straathek is een zeer representatief voorbeeld van een woning van de dorpsnotabelen, hier een dokter.
Het huis is een vrij gaaf bewaard exemplaar van vrijstaande woning in een historiserende eclectische baksteenarchitectuur van 1910 met kenmerkende arkeltoren met uibekroning, topgevels, erker en sierankers. De kunstig gesmede ijzeren hekken en omringende tuin met boommassieven en struiken en kleine vijver zijn inherent verbonden met deze begin 20ste-eeuwse wooncultuur.

Eclectische dokterswoning

Hoogstraat 27 (Kruisem)
Eclectische villa gebouwd in 1910 als dokterswoning. Omringende grote beboomde tuin met vijver, aan de straat afgesloten door lugusterhagen achter lage muurtjes.