Parochiekerk Sint-Amandus

Parochiekerk Sint-Amandus en omgeving met kerkhof en de Dries of Dorpsplein

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de parochiekerk Sint-Amandus. De omgeving van de kerk, namelijk het kerkhof en het dorpsplein of dries, werd op 28 maart 1956 beschermd als landschap en op 2 december 2002 als monument.

De Sint-Amanduskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Dries (Buggenhout)
In de oosthoek van de Dries ingeplante georiënteerde kerk te midden van een ovaal voormalig kerkhof omgeven door een lage bakstenen muur en een hoog ijzeren hek aan gietijzeren zuilen vooraan. Eenbeukig schip van zeven traveeën met ingebouwde vierkante westtoren, een smaller koor van twee traveeën met driezijdige sluiting en iets uitspringende sacristie en berging in de oksels. Barok schip en toren opgetrokken uit bak- en zandsteen en laatgotisch koor uit kalkzandsteen, onder leien zadeldaken en klokdak met peervormige bekroning.

Dries

Dries, Lijneveldstraat, Vekenstraat (Buggenhout)
Het centrum van de gemeente Opdorp wordt volledig bepaald door het circa 2 ha grote, driehoekige, begraasde en voornamelijk met linden beplante dorpsplein, vanouds zogenaamd "den driesch".