Dekenij met tuin, omheiningsmuur en hek

Parochiekerk Sint-Eligius, dekenij, begraafplaats en kasteeldomein

Beschrijving

De dekenij, gelegen langs de Pastorijstraat te Kruishoutem, is met inbegrip van de tuin, de omheiningsmuur en het hekwerk beschermd als monument.

Waarden

Kruishoutem is een mooi voorbeeld van een kasteeldorp met een sterke historische band tussen de kerk, kerkhof, de pastorie en het kasteel met tot op heden behouden tastbaar erfgoed van een uitzonderlijke kwaliteit.

De dekenij met inbegrip van de tuin, ommuring en hek is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

De pastorie met omringende pastorietuin vormt een essentieel onderdeel van de dorpskom.
De constructie van de eind 18de-eeuwse pastorie is een rechtstreeks gevolg van de wet van 25 september 1769 getekend door Keizerin Maria Theresia.

artistieke waarde

De pastorie bevat verschillende elementen (trap, binnendeuren, hoekkast) welke verwijzen naar de 18de-eeuwse situatie.
De muurschilderingen in de pastorie zijn unieke getuigen van de 19de-eeuwse romantische visie op het plattelandsleven.

Dekenij met tuin

Pastorijstraat 15 (Kruisem)
Het alleenstaand herenhuis telde oorspronkelijk vijf, later zeven traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak met eind 18de-eeuwse kern, uitgebreid met twee zijtraveeën, een aangepaste voorgevel en nieuw dak volgens bouwplan van architect J. Devreese van 1855. Ommuurde voortuin en omhaagde achtertuin met centraal pad en vijver.