Notariswoning met tuin

Geografisch pakket Buggenhout

De bescherming als monument omvat de voormalige notariswoning en de omgevende tuin.

Waarden

De selectie van beschermingswaardige objecten en ensembles omvat hier zowel een dorpsplein, twee parochiekerken, verschillende kapellen, een voormalig gemeentehuis, een gemeenteschool, pastorieƫn als verschillende dorpshuizen, zodat typologisch en stijlhistorisch de diversiteit van de gebouwde omgeving aan bod komt en een representatief en goed bewaard deel van het nog bestaande bouwkundig erfgoed van de gemeente vertegenwoordigd is. Deze objecten vertonen intrinsieke kwaliteiten qua historische of cultuurhistorische betekenis of architecturale vormgeving en qua representativiteit, zeldzaamheid, authenticiteit of gaafheid om het algemeen belang van het behoud te verantwoorden.

Voormalige notariswoning en tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische en artistieke waarde: Dit vrijstaand huis met omringende tuin is een mooi voorbeeld van de villabouw uit het begin van de 20ste eeuw met een voor de streek unieke art-nouveaugevel. Het huis werd gebouwd in 1912 voor een dorpsnotabele, notaris de Bleeker. Een ontwerper is niet gekend maar de plastische vormgeving, het kleurrijk materiaal gebruik met rode en gele baksteen met verzorgde knipvoegen op een breukstenen en arduinen plint en met arduinen ornamenten, de gevarieerde venstervormen en vooral het in originele staat bewaarde raamschrijnwerk met kleine roeden en de geajoureerde erker getuigen van een kwalitatief hoogstaande architectuur.
Het uitzonderlijk karakter wordt bepaald door de zeldzaamheid van dit type huis binnen het landelijke karakter van de dorpskom van Buggenhout.
De omhaagde beboomde en beplante tuin, thans van de straat afgesloten door een laag muurtje, maakt inherent deel uit van het concept en onderstreept het uitzonderlijk karakter van het gebouw.

Notariswoning

Kerkstraat 14 (Buggenhout)
Deze oude villa in een beboomde en omhaagde tuin aan het begin van de Kerkstraat werd gebouwd door notaris de Bleeckere in 1912 in art-nouveaustijl. De villa is opgetrokken uit rode baksteen verrijkt met geelbakstenen speklagen met typische knipvoegen op een plint van breuksteen en met verwerking van arduin voor de decoratieve elementen.