Brouwerswoning Bosteels

Geografisch pakket Buggenhout

De bescherming als monument omvat de brouwerswoning Bosteels.

Waarden

De selectie van beschermingswaardige objecten en ensembles omvat hier zowel een dorpsplein, twee parochiekerken, verschillende kapellen, een voormalig gemeentehuis, een gemeenteschool, pastorieën als verschillende dorpshuizen, zodat typologisch en stijlhistorisch de diversiteit van de gebouwde omgeving aan bod komt en een representatief en goed bewaard deel van het nog bestaande bouwkundig erfgoed van de gemeente vertegenwoordigd is. Deze objecten vertonen intrinsieke kwaliteiten qua historische of cultuurhistorische betekenis of architecturale vormgeving en qua representativiteit, zeldzaamheid, authenticiteit of gaafheid om het algemeen belang van het behoud te verantwoorden.

Brouwershuis Bosteels is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het brouwershuis van de brouwerij Bosteels is een zeer representatief, gaaf bewaard en stijlvol voorbeeld van een herenhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in 1859 door de Gentse architect Louis Minard voor de lokale burgerij. Het is een statisch dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen met kenmerkende gepleisterde gevels en arduinen plint en decoratieve ornamenten. Het verzorgde schrijnwerk en de behouden persiennes bepalen mee het authentiek karakter van het gebouw.
Het belang voor de architectuurgeschiedenis blijkt vooral uit de authenticiteit en gaafheid van het gebouw, bevestigd door de bewaarde originele bouwplannen van architect Minard.
Het interieur getuigt van een grote artistieke waarde door zijn uiterst verfijnde stucdecoratie, originele zwartmarmeren vloer in de gang, marmeren schouwen en origineel binnenschrijnwerk met gegraveerd glas en glas-in-lood voorzetraampjes met de initialen van de brouwersfamilie. Het huis is in het omvangrijke oeuvre van de vermaarde Gentse architect Louis Minard, een uniek voorbeeld van herenwoning voor de lokale notabelen in deze landelijke gemeente.

Brouwerswoning en brouwerij Bosteels

Hanenstraat 2, Kerkstraat 92-94 (Buggenhout)
De hoek van de Kerkstraat met de huidige Hanenstraat aan de rand van de dorpskom van Buggenhout wordt sinds het midden van de 19de eeuw gedomineerd door de brouwerijgebouwen van de familie Bosteels.