Fort Liefkenshoek

Fort Liefkenshoek met bastions, restanten van ravelijnen en wal

De bescherming omvat fort Liefkenshoek met bastions, restanten van ravelijnen en wal.

Waarden

Fort Liefkenshoek met bastions, restanten van ravelijnen en wal is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

in casu esthetische waarde:

in casu landschappelijke waarde:

Fort Liefkenshoek

Ketenislaan (Beveren)
Fort Liefkenshoek is een vierhoekig, gebastioneerd fort (17,7 ha) langs de Schelde ten noorden van Antwerpen, waarvan de oudste fortgebouwen uit het begin van de 19de eeuw dateren, maar dat in oorsprong tot het einde van de 16de eeuw terug gaat. Het fort is tijdens de scheiding tussen de Noordelijke (Nederland) en Zuidelijke Nederlanden (Belgiƫ) ontstaan.

Opgaande Canadapopulier als bakenboom Fort Liefkenshoek

Op de site van het Fort Liefkenshoek staat een enorme beeldbepalende Canadapopulier. Op het moment van de inventarisatie in 2011 had hij een stamomtrek van circa 6 meter, een hoge takvrije stam van 11 meter en een door snoei ingekorte hoogte van 28 meter. Deze enorme boom staat gekend als bakenboom en was een vast merkteken die het vaarwater markeerde.

Twee hakhoutstoven van olm als welkomstbomen Fort Liefkenshoek

Twee olmen hakhoutstoven flankeren de toegang bij de toegangsbrug naar het Fort Liefkenshoek. Het zijn welkomstbomen die als hakhout werden beheerd en blijkbaar niet de kans kregen om als opgaande bomen uit te groeien. Een van de hakhoutstoven heeft een flink uit de kluiten gewassen stamomtrek van 730 cm, wat doet vermoeden dat de olmen hier al een lange tijd staan.