Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand: omhaagd kerkhof

Dorpskom van Huise-Lozer

Beschrijving

Het omhaagde kerkhof van Lozer rondom de als monument beschermde parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, gelegen langs de Lozerstraat te Kruishoutem, is beschermd als monument met inbegrip van het kerkhofkruis en ijzeren hekken.

Waarden

Binnen Kruishoutem is de dorpskom van Lozer één van de vier haast intact behouden dorpskernen met een historische band tussen de kerk met kerkhof en pastorie en het kasteel met tot op heden behouden tastbaar erfgoed van een uitzonderlijke kwaliteit, visueel met elkaar verbonden door de kasteeldreef en de gekasseide Lozerstraat.

Het omhaagde kerkhof met kerkhofkruis en ijzeren hekken is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

De kerk met kerkhof, de pastorie met pastorietuin, het kasteeldomein met neerhof en de gekasseide dorpsstraten vormen een essentieel onderdeel van de Lozerse dorpskern.

De familie della Paille d'Huysse schonk de gronden ter vergroting van het kerkhof.
Het grote kruis op het kerkhof dateert van 1866 en werd geplaatst door pastoor De Smet.

volkskundige waarde

Het gebruik van altijd groene Buxus sempervirens en Ilex aquifolia op het kerkhof als symbool van dood en leven.

Kerkhof van Lozer

Lozerstraat 16B (Kruisem)
Het kerkhof van Lozer werd aangelegd achter de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, op grond geschonken door de familie della Faille en gewijd in 1857.